SON DAKİKA

Down Cafe’de sömürü mü var


Gündem 27 Ocak 2017 - Cuma, Saat: 01:57
Haber 1017 kere okundu.



Down Cafe’de sömürü mü var
Down Cafe’de sömürü mü var

Down Sendromlu tıpkı kız annesi olan Hatice Uçan, Mütenavip Yaşam Derneği’nin kurucu bozuk başkanı. Uçar, 2007’da İstanbul Zihinsel Engelliler amacıyla Eğitim Bilimi ve Danışma Vakfı’nın (İZEV) yöneticileriyle, dönemin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e eş tıpkı proje götürdü. Proje, belediyeye ilgili benzeri mekânda İZEV’mağara işletmesini üstlendiği tıpkısı ‘Down Cafe’ açılmasını, down sendromlu çocukların okulları sonrası burada çalışıp hareket hayatına uyum sağlamalarını ve sosyalleşmelerini, elde edilen gelirle üstelik ebeveynlerinin ölümünden sonraları hayatlarını sürdürebilecekleri tıpkısı dirim evi mensur edilmesini kapsıyordu.

Down Cafede sömürü mü var

KÂR GELİNCE, IŞLER DEĞİŞTİ

Uçan, 2011’dahi 25 apayrı Down Sendromlu yavru annesi ile birlikte, Down Cafe Ekonomik Işletme’yi kurdu. Şişli Belediyesi mekânı sudan ucuz tahsis etmekle kalmadı, dekorasyon, demirbaş kabilinden parçalanmamış ihtiyaçlarını karşıladı. Kafe şeş ayda kâra geçti. Bu süreçte, Uçan ve dernek umumi heyet üyesi Selma Singen ile dernek yönetiminde sıfır İZEV Yönetim Kurulu Üyesi eşi Saruhan Singen beyninde ağız tatsızlığı başladı. Dernek seçime gitti ve Uçar’ın umumi heyet başkanlığı düştü, Selma Singen başkan seçildi. Yanlar arasındaki anlaşmazlık, mahkemelik oldu. Sevgili, İstanbul 11’inci Asliye Ülfet Mahkemesi’nde sürüyor.

ÇOCUKLARA HARCANMIYOR

Maliye ve Şişli Belediyesi’ne üstelik ulaşan şikâyetlere göre, Down Cafe’yi işleten Saruhan Singen, Down Sendromlu 20 genci, ayda 150 TL maaşla ve sigortasız olarak çalıştırıyor. Bu çoluk çocuk kafede yapışkan, çöp ve servis işlerinde dahi çalıştırılıyor. Şikâyetlere bakarak, bağışların dışında kafeteryadan kazanılan mahiye ortalama 45 bin TL bile, Down Sendromlu torunlar amacıyla harcanmıyor.

Down Cafede sömürü mü var

AİLELER BILE GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYOR

DOWN Cafe’bile çocukları çalışan ailelerin iddiaları bile rahatsız edici. Tıpkısı kanıt şöyle:

S.U. (Down Sendromlu M.’nin velisi): “Kafe, ünlü bir meydan. Haddinden Fazla müzaheret geldiğini biliyoruz. Nereye gidiyor bu paralar? Çocuğuma aylık 150 lira verdiler. Aileleri de gönüllü çalıştırıyorlar. Tuvaleti bana yıkatıyorlardı. Oğlum bahtiyar olmadı orada. Kendi isteğiyle ayrıldı. Haftada aynı dönme çalışıyordu. Durumu bereketli olan kollar, sosyalleşmek amacıyla geliyorlar. Veliler seçkin şeyin farkında ama çocuklarının hakkını aramıyorlar.”

DIRIMLIK ÇOCUKLARA AKMALI

Down Cafe kurucusu Hatice Uçar birlikte konuyla ilişik Hürriyet’e şunları söyledi:
“Down Sendromlu füru kafeden yararlanmalı ve sağlik, onlar üzere kullanılmalı. Hizmet üzere kurduğumuz Down Cafe’nin geliri bu çocuklara bihakkın akmalı. Ayrıntılar orada çokça mutlu. Sosyalleşiyorlar. Gelirin akman ellerde sahn bulması, şaibesiz insanların yönetmesi gerekiyor. Derneğin 25 uzuv çocukla vabeste tutulmasını amacımıza, vizyonumuza makul bulmuyorum. Kabul edilemez.”

ŞİŞLİ BELEDİYESİ: DESTEĞİ ÇEKERİZ

Şİşlİ Belediyesi’nin konuya ilgilendiren açıklamasında şöyle denildi: “Down Sendromlu gençlerin topluma kazandırılması amacıyla, Alternatif Yaşamı Tutma Derneği’hangi 2011 yılından bu yana, icar desteği veriyoruz. Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili, tarafımıza birlikte şikâyette bulunuldu. İddialar, ilişik merciler eliyle doğrulanırsa, üzülerek desteğimizi gözden buyurmak zorunda kalacağız.”

‘SİGORTALARSAK YEŞİL KARTLAR IPTAL EDİLİR’

ŞİKAYETLERİN hedefindeki Saruhan Singen ise şunları söyledi:“35 yaşındaki kızım hafif mental olduğu için 35 senedir bu işin içindeyim. Down Cafe adı altında çocukları çalıştırarak gâh şeyler yapmaya çabalıyoruz. Ego parayla ait hiçbir şeye karışmam. Bazıları yeşil kartı fek olmasın diyerek sigortasız çalışıyor.”Saruhan’ın bu iddiasını sorduğumuz Marmara Üniversitesi Ünsiyet Fakültesi akademisyen Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu ise şu bilgileri verdi: “Teşrinievvel 2016’dan bu yana bölümsel kesiksiz müteharrik torunlar, sigortalı olmalarına rağmen, bakmakla görevli olunan birey sayılıyorlar. Bu nedenle Down Sendromu olan çocukları ‘Yeşil kartlarını kaybetmesinler diye sigortalamıyorum’ demenin kanuni dayanağı bulunmayan..”

Down Sendromlu benzeri kız annesi olan Hatice Uçan, Alternatif Hayat Derneği’nin müessis bozuk başkanı. Uçan, 2007’bile İstanbul Zihnî Engelliler üzere Terbiye ve Müşavere Vakfı’nın (İZEV) yöneticileriyle, dönemin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e kuma ayrımsız proje götürdü. Proje, belediyeye ilgili aynı mekânda İZEV’in işletmesini üstlendiği aynı ‘Down Cafe’ açılmasını, down sendromlu çocukların okulları sonrası burada çalışıp iş hayatına uzlaşma sağlamalarını ve sosyalleşmelerini, elde edilen gelirle üstelik ebeveynlerinin ölümünden sonra hayatlarını sürdürebilecekleri bire bir dirim evi düz yazı edilmesini kapsıyordu.

Down Cafede sömürü mü var

KÂR GELİNCE, IŞLEMLER DEĞİŞTİ

Uçan, 2011’de 25 başka Down Sendromlu yavru annesi ile alay malay, Down Cafe Hesaplı Işletme’yi kurdu. Şişli Belediyesi mekânı sudan ucuz tahsis etmekle kalmadı, dekorasyon, demirbaş kabil kamu ihtiyaçlarını karşıladı. Kafe altı ayda kâra geçti. Bu süreçte, Uçar ve toplum örgütü yönetim kurulu üyesi Selma Singen ile topluluk yönetiminde olmayan İZEV Umumi Heyet Üyesi eşi Saruhan Singen ortada anlaşmazlık başladı. Toplum Örgütü seçime gitti ve Uçan’ın umumi heyet başkanlığı düştü, Selma Singen başbuğ seçildi. Çevre arasındaki ağız tatsızlığı, mahkemelik oldu. Sorun, İstanbul 11’inci Asliye Ünsiyet Mahkemesi’nde sürüyor.

ÇOCUKLARA HARCANMIYOR

Maliye ve Şişli Belediyesi’ne da vasıl şikâyetlere göre, Down Cafe’yi işleten Saruhan Singen, Down Sendromlu 20 genci, ayda 150 TL maaşla ve sigortasız adına çalıştırıyor. Bu gençler kafede yapışkan, yararsız ve servis işlerinde dahi çalıştırılıyor. Şikâyetlere göre, bağışların dışında kafeteryadan kazanılan aylık averaj 45 bin TL bile, Down Sendromlu kollar üzere harcanmıyor.

Down Cafede sömürü mü var

AİLELER DE GÖNÜLLÜ ÇALIŞIYOR

DOWN Cafe’de çocukları çalışan ailelerin iddiaları da huzursuz edici. Benzeri tez şöyle:

S.U. (Down Sendromlu M.’nin velisi): “Kafe, ünlü ayrımsız vadi. Çok müzaheret geldiğini biliyoruz. Nereye gidiyor bu nukut? Çocuğuma aylık 150 teklik verdiler. Aileleri de gönüllü çalıştırıyorlar. Tuvaleti bana yıkatıyorlardı. Oğlum bahtiyar olmadı orada. Kendi isteğiyle ayrıldı. Haftada bire bir aktarılma çalışıyordu. Durumu gür olan ayrıntılar, sosyalleşmek üzere geliyorlar. Veliler seçme şeyin farkında ama çocuklarının hakkını aramıyorlar.”

GELIR ÇOCUKLARA AKMALI

Down Cafe kurucusu Hatice Uçan de konuyla ilişkin Özgürlük’e şunları söyledi:
“Down Sendromlu dallar kafeden yararlanmalı ve dirimlik, onlar üzere kullanılmalı. Bakım üzere kurduğumuz Down Cafe’nin geliri bu çocuklara bihakkın akmalı. Dallar orada çok bahtiyar. Sosyalleşiyorlar. Gelirin akman ellerde hanay bulması, şaibesiz insanların yönetmesi gerekiyor. Derneğin 25 unsur çocukla sınırlanmış tutulmasını amacımıza, vizyonumuza akla yatkın bulmuyorum. Kabul edilemez.”

ŞİŞLİ BELEDİYESİ: DESTEĞİ ÇEKERİZ

Şİşlİ Belediyesi’nin konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi: “Down Sendromlu gençlerin topluma kazandırılması amacıyla, Mütenavip Yaşamı Terviç Derneği’ne 2011 yılından bu yana, icar desteği veriyoruz. Geçtiğimiz hafta konuyla ilişkin, tarafımıza birlikte şikâyette bulunuldu. İddialar, ilişik merciler aracılığıyla doğrulanırsa, üzülerek desteğimizi gözden kılmak zorunda kalacağız.”

‘SİGORTALARSAK YEŞİL KARTLAR IPTAL EDİLİR’

ŞİKAYETLERİN hedefindeki Saruhan Singen ise şunları söyledi:“35 yaşındaki kızım hafif mental olduğu için 35 senedir bu işin içindeyim. Down Cafe adı altında çocukları çalıştırarak bazı şeyler yapmaya çabalıyoruz. Ego parayla ilişik hiçbir şeye karışmam. Bazıları yeşil kartı bozma olmasın diye niteleyerek sigortasız çalışıyor.”Saruhan’ın bu iddiasını sorduğumuz Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu ise şu bilgileri verdi: “Ekim 2016’dan bu yana bölümsel kesiksiz müteharrik dallar, sigortalı olmalarına karşın, bakmakla işyar olunan kişi sayılıyorlar. Bu nedenle Down Sendromu olan çocukları ‘Yeşil kartlarını kaybetmesinler diye niteleyerek sigortalamıyorum’ demenin kanuncu dayanağı yok..”



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç