SON DAKİKA

Gıda etiketlerinde yeni düzenleme


Ekonomi 27 Ocak 2017 - Cuma, Saat: 04:51
Haber 1174 kere okundu.



Gıda etiketlerinde yeni düzenleme
Gıda etiketlerinde yeni düzenleme

Besin etiketlerindeki bilgilendirmenin makul, yıldızlı ve tüketici amacıyla gösterişsiz anlaşılır olması sağlanacak. Bilgilendirmelerde gıdanın hastalıkları önleme, tedavi etme yahut iyileştirme özelliğine erbap olduğuna dair ifadeler bulunmayacak.

Besin, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, gıdaların etiketlenmesi ilkin tutmak üzere, besin için bilgilendirmeyle ilgilendiren umumi kuralları, gereklilikleri ve sorumlulukları belirleyen “Türk Azık Kodeksi Besin Etiketleme ve Tüketicileri Brifing Yönetmeliği”, Resmi Gazete’nin tekrarlı sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, etiketlerdeki bilgilendirmeler, gıdanın özellikle doğası, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, mebde ülkesi, imalat yahut istihsal metodu gelmek amacıyla esas nitelikleri açısından kayışçı biçimde olamayacak.

Bilgilendirmenin makul, örtüsüz ve mütemmim amacıyla kolay beliğ olması sağlanacak. Gıdanın topluluk olmadığı etkilere veya özelliklere atıfta bulunarak brifing yapılmayacak.

Özel beslenme amaçlı gıdalarla ilişkin mevzuat hükümleri hafi durmak kaydıyla, gıdanın aynı hastalığı önleme, otama ika veya iyileştirme özelliğine sahip olduğuna müteveccih bilgilendirme yapılamayacak. Bu soy özelliklere de atıfta bulunulmayacak. söz konusu kavait, gıdanın reklamı, görünüşü yahut ambalajı için üstelik uygulanacak.

SORUMLULUKLAR

Besin üzerine bilgilendirmeden, gıdayı öz adı veya ticari unvanı altında piyasaya arz fail gıda işletmecisi mesul olacak. İthal edilen gıda üzerine bilgilendirmeden ise ithalatçı mesul olacak. Besin işletmecileri, sahip oldukları bilgiler çerçevesinde, yürürlükteki gıda üzerine bilgilendirme mevzuatına akıllıca olmayan gıdaları hazırlık etmeyecek.

İşletmeciler, faaliyetleri kapsamında, tüketiciyi yanıltacak veya bilinçli seçim etme şansını azaltacak şekilde gıdaya ilgili bilgilerde başkalık yapamayacak.

GIDAYA ILGILI BİLDİRİMLER

Gıda işletmecileri, hazır ambalajlanmış gıdaların piyasaya sunu edildiği aut ambalaj üzerinde gıdanın adı, tavsiye edilen istihlak tarihi veya akıbet tüketim tarihi, özel kayırma veya yararlanma koşullarıyla işletmecinin adı ve bulunak bilgilerinin düzlük almasını sağlayacak.

İstisnalar gizli dikilmek kaydıyla gıdanın adı, kesin miktarı, orijin mevki, beslenme bildirimi, bileşenleri, alerjiye veya intoleransa illet olan maddeler, bileşenlerin miktarı, referans edilen yahut sonuç tüketim tarihleri, koruma ve kullanım koşulları, gıda işletmecisinin adı ve adresi, pres araç numarası, uygun şekilde tüketimi gibi değilse gıdanın yararlanma talimatı, hacim bazında yüzdelik 1,2’den aşkın etanol içeren içeceklerde ispirto derecesi bilgilerinin belirtilmesi de zorunlu olacak.

Bakanlıkça diploma şartı getirilen gıdaların etiketinde gıda onaylama numarasının yazılması zorunlu olacak.

Azık karşı zorunlu bilgilendirmenin, bilcümle gıdalar üzere amade bulunması ve basitçe erişilebilir olması sağlanacak. Bilgilendirme, hazır ambalajlanmış gıdalarda doğrudan ambalajın üstünde, yapıştırılmış veya bağlılık tıpkısı kimlik üstünde bulunacak.

Hazır ambalajlanmış ağıl getirilmeksizin satılan veya bey yapılan işletmede tüketicinin talebi doğrultusunda paketlenerek satılanlarla aracısız komutan için hazır ambalajlı hale getirilmiş gıdalarda, arzu edilmesi halinde, alıcılar mecburi bilgilerin topu topu karşı bilgilendirilecek.

Toplu tüketim yerlerinde son tüketiciye sunulan amade ambalajlı sıfır gıdalarda lüzumlu bilgiler amelî görülebilecek, celi okunabilecek şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür tıpkısı araçlarla tüketiciye sunulacak.

Bilgilendirmelerde verilen bilgiler, ayrıksı yazılı veya resimli unsurlar eliyle herhangi bir şekilde gizlenemeyecek ve kesilemeyecek. Bu bilgilere ilişik yazılar belirlenen ölçülere makul şekilde olacak.

BİLGİLENDİRMELER TÜRKÇE OLACAK

Uzaktan bildirişim araçlarıyla satışa sunu edilen gıdalarda mecburi bilgilerin kâffesi teslimat sırasında sunulacak.

Besin karşı mecburi bilgilendirme Türki yapılacak. Bu brifing Türkçe’ye ekleyerek diğer ülkelerin resmi dillerinde üstelik yapılabilecek.

Silinmeyecek şekilde marke ve bu nedenle değme kimlik taşımayan gine kullanılabilen cam şişelerde, hoppadak belirlenen bilgilerin verilmesi mecburi olacak.

Zorunlu bilgilerde tek ticari ayraç yahut ürünün içeriğini yansıtmayan özel ad gıdanın adı namına geçemeyecek.

GLUTENE AKSAN YAPILACAK

Gıda, gluten içeriğine yönelik işlemden geçirilmiş ise gönderme yapılan bilgilere ilave kendisine, “gluten intoleransı olan efrat üzere özel olarak formüle edilmiştir” yahut “çölyak hastaları üzere özel olarak formüle edilmiştir” ifadeleri kullanılabilecek.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden ilk ruh gösteren azık işletmecileri, 31 Çatlak 2019’a büyüklüğünde bu hükümlere uymak zorunda olacak. söz konusu tarihten evvel etiketlenen yahut piyasaya bildirme edilen gıdalar sergen ömrü sonuna kadar piyasada bulunabilecek.

 

 

Azık etiketlerindeki bilgilendirmenin akıllıca, belirtik ve mütemmim amacıyla basit beliğ olması sağlanacak. Bilgilendirmelerde gıdanın hastalıkları önleme, otama etme veya ıslah özelliğine erbap olduğuna dayalı ifadeler bulunmayacak.

Besin, Ekincilik ve Hayvancılık Bakanlığının, gıdaların etiketlenmesi başta başlamak için, besin karşı bilgilendirmeyle ilişik genel kuralları, gereklilikleri ve sorumlulukları belirleyen “Türk Gıda Kodeksi Besin Etiketleme ve Tüketicileri Brifing Yönetmeliği”, Resmi Gazete’nin tekrarlı sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, etiketlerdeki bilgilendirmeler, gıdanın özellikle doğası, özellikleri, bileşimi, miktarı, dayanıklılığı, mebde ülkesi, imalat yahut istihsal metodu almak üzere başlıca nitelikleri açısından yanıltıcı biçimde olamayacak.

Bilgilendirmenin akıllıcasına, açıkça ve bitiren üzere mahdut anlaşılır olması sağlanacak. Gıdanın topluluk olmadığı etkilere yahut özelliklere atıfta bulunarak brifing yapılmayacak.

Özel beslenme amaçlı gıdalarla ilgili mevzuat hükümleri hafi var olmak kaydıyla, gıdanın benzeri hastalığı önleme, tedavi ika yahut düzeltme özelliğine erbap olduğuna yönelik brifing yapılamayacak. Bu çeşit özelliklere birlikte atıfta bulunulmayacak. söz konusu kavait, gıdanın reklamı, görünüşü yahut ambalajı amacıyla da uygulanacak.

SORUMLULUKLAR

Besin için bilgilendirmeden, gıdayı özlük adı yahut ticari unvanı altında piyasaya yeryüzü fail gıda işletmecisi sorumlu olacak. İthal edilen azık için bilgilendirmeden ise ithalatçı mesul olacak. Besin işletmecileri, ehil oldukları bilgiler çerçevesinde, yürürlükteki azık için bilgilendirme mevzuatına akla yatkın sıfır gıdaları tedarik etmeyecek.

İşletmeciler, faaliyetleri kapsamında, tüketiciyi yanıltacak veya bilinçli seçme yapma şansını azaltacak şekilde gıdaya ilgilendiren bilgilerde farklılık yapamayacak.

GIDAYA AIT BİLDİRİMLER

Gıda işletmecileri, hazır ambalajlanmış gıdaların piyasaya arz edildiği dış ambalaj üstünde gıdanın adı, referans edilen tüketim tarihi yahut son tüketim tarihi, özel müdafaa yahut yararlanma koşullarıyla işletmecinin adı ve adres bilgilerinin düzlük almasını sağlayacak.

İstisnalar hafi işlemez olmak kaydıyla gıdanın adı, net miktarı, iptida talih, tagaddi bildirimi, bileşenleri, alerjiye yahut intoleransa illet olan maddeler, bileşenlerin miktarı, kaynak edilen veya akıbet tüketim tarihleri, esirgeme ve tasarruf koşulları, gıda işletmecisinin adı ve adresi, işletme anahtar numarası, makul şekilde tüketimi kabil değilse gıdanın tasarruf talimatı, cirim bazında yüzde 1,2’den çok ispirto içeren içeceklerde alkol derecesi bilgilerinin belirtilmesi birlikte zorunlu olacak.

Bakanlıkça müsaade şartı getirilen gıdaların etiketinde besin onay numarasının yazılması mecburi olacak.

Besin üzerine mecburi bilgilendirmenin, eksiksiz gıdalar amacıyla amade bulunması ve kolayca erişilebilir olması sağlanacak. Brifing, amade ambalajlı gıdalarda aracısız ambalajın üstünde, yapıştırılmış yahut ait ayrımsız etiket üstünde bulunacak.

Hazır ambalajlı kuzuluk getirilmeksizin satılan yahut mir yapılan işletmede tüketicinin talebi doğrultusunda paketlenerek satılanlarla doğrudan satış için amade ambalajlı hale getirilmiş gıdalarda, dilek edilmesi halinde, alıcılar zorunlu bilgilerin topu karşı bilgilendirilecek.

Toplu istihlak yerlerinde akıbet tüketiciye verilen hazır ambalajlanmış sıfır gıdalarda gerekli bilgiler kolaylık görülebilecek, meydanda okunabilecek şekilde menüler, abece tahtaları, broşür aynı araçlarla tüketiciye sunulacak.

Bilgilendirmelerde verilen bilgiler, gayrı yazılı veya musavver unsurlar vasıtasıyla her şekilde gizlenemeyecek ve kesilemeyecek. Bu bilgilere ilgilendiren yazılar belirlenen ölçülere akıllıca şekilde olacak.

BİLGİLENDİRMELER TÜRKI OLACAK

Uzaktan bildirişim araçlarıyla satışa arz edilen gıdalarda mecburi bilgilerin hep teslimat sırasında sunulacak.

Azık hakkında zorunlu brifing Türki yapılacak. Bu bilgilendirme Türkçe’ye ilaveten gayrı ülkelerin resmi dillerinde üstelik yapılabilecek.

Silinmeyecek şekilde işaretlenmiş ve bu nedenle değme etiket taşımayan yeniden kullanılabilen sırça şişelerde, takkadak belirlenen bilgilerin verilmesi zorunlu olacak.

Zorunlu bilgilerde tek ticari marka yahut ürünün içeriğini yansıtmayan özel ad gıdanın adı yerine geçemeyecek.

GLUTENE AKSAN YAPILACAK

Azık, gluten içeriğine müteveccih işlemden geçirilmiş ise atıf yapılan bilgilere ilave namına, “gluten intoleransı olan efrat üzere özel namına formüle edilmiştir” yahut “çölyak hastaları amacıyla hususi adına formüle edilmiştir” ifadeleri kullanılabilecek.

Yönetmeliğin yayımı tarihinden geçmiş neşelilik gösteren gıda işletmecileri, 31 Açıklık 2019’a büyüklüğünde bu hükümlere uymak zorunda olacak. söz konusu tarihten önce etiketlenen yahut piyasaya genişlik edilen gıdalar raf ömrü sonuna büyüklüğünde piyasada bulunabilecek.

 

 



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç