SON DAKİKA

Kamu, leasIng’le yatırım yapacak


Ekonomi 27 Ocak 2017 - Cuma, Saat: 04:52
Haber 936 kere okundu.



Kamu, leasIng’le yatırım yapacak
Kamu, leasIng’le yatırım yapacak

UMUMI bütçeye bağımlı kamu yatırımları, mali isticar eliyle yapılabilecek. Hükümet, 2016-2018 dönemi Envestisman Programı’nda finansal kiralamaya (leasing) düzlük vererek, amme yatırımlarında mali kiralamanın önünü açtı. Leasingciler ise, mali kiralamanın amme yatırımlarında kullanılmasında, 2004 yılından beri mevzuat açısından bariyer görülmemesine kıymet mali isticar konusunun resmi makamlar vasıtasıyla çokça bilinmediğini söyledi.

İHALELERDE KULLANILACAK

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Bölüm Temsil Yerleşmiş Başkanı ve Gelişim Leasing Umumi Müdürü Hasan K. Bolat, genel bütçeye bağımlı kamu yatırımlarının finansmanının mali kiralama ile yapılmasının Kamu Finansal Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile düzenlendiğini söyledi. Almanak Programlarda birlikte mali kiralamaya fasıl ayrıldığını belirten, Hasan Bolat, şunları söyledi:
“Kamu Münakasa Kanunu’nda da leasing düzlük alıyor. Kanun kapsamındaki idarelerin mali isticar aracılığıyla yapacakları dünyalık alımlarında uygulanacak ana ve usullerin gurur yoluyla belirleneceği yazıyor. Bu de kamu yatırımları ile ilgilendiren ihalelerde, alımlarda mali kiralama yönteminin de kullanılabileceği anlamına geliyor.”

KDV AVANTAJI ÖNEMLİ

Garanti Leasing Umumi Müdürü Ünal Gökmen, belediyelerin alımlarında dahi leasingin tıpkısı finansman alternatifi kendisine değerlendirileceğini belirterek, “Başka faydalarının beraberinde leasingin operasyonel kolaylıkları avantaj sağlayacaktır. Leasingde bilindiği kadar mübayaa, ithalat, sigorta kadar cemi operasyonel işlemleri, mali kiralama şirketleri izlem ediyor ve sonuçlandırıyor. Yani dünyanın herhangi bir yerinden satın alınacak olan ekipman ile ilişik eksiksiz işlemler mali isticar şirketlerinin hevesli ekipleri ile yapılıyor, alınan ekipman kullanıma amade halde teslim ediliyor. Bu açıdan kamu yatırımlarında de leasingin değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Deniz Leasing Genel Müdürü Kahraman Bonjur, leasingin amme yatırımlarında kullanılması hususunda yasalı kendisine bire bir sevgili olmamakla birlikte talebin bir iki olduğunu belirterek, “Kanuncu altyapı var. Fakat belediyeler, akarsu ve benzin birlikleri kabilinden amme kuruluşları dışında genel bütçe kapsamına giren kurumlardan rica gelmiyor” dedi.

YASAL AÇIDAN SAV YOK

HASAN K. Bolat, leasingin, amme yatırımlarında kullanılması amacıyla mukteza yasalı altyapının olduğunu belirterek, şunları söyledi. “Ancak belediyeler, su ve süt birlikleri kabilinden amme kuruluşları dışında genel bütçe kapsamına giren; söz gelişi, Cumhurbaşkanlığı, Başvekâlet, bakanlıklar, DSİ, Köy İşleri kabil kurumlardan istek gelmiyor. Bu konuda Hazne Müsteşarlığı nezdinde görüşmelerimiz oluyor. Leasing talebinin gelmemesinin nedenlerini araştırıyoruz.”

AĞIRLIK GELIŞIM MAKİNELERİNDE

ÜNAL Gökmen, kamu yatırımlarının ağırlıklı gelişim makinesi alımı şeklinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Burada alımlar DSİ, Karayolları üzere kuruluşlarda zat bütçeleri üzerinden olabileceği kadar, DMO üzerinden da olabiliyor. Finansmanda şehremaneti ve uray iştiraklerinde leasing kullanımının henüz fazla olabileceğini düşünüyoruz. Bunun birlikte kamudaki şişman altyapı projelerinde, amme-hür teşebbüs ortaklığı modellerinde geçer not araba ve ekipmanlar leasing vasıtasıyla akçalanmış edilebiliyor.”

BELEDİYELERDEN KÂM ÇOK

KAHRAMAN Günaydın, özellikle altyapı yatırımları için iş ve inşaat makineleri alanında belediyelerden murat geldiğini rapor ederek, şunları söyledi: “Bu anlamda leasing yeğleme edilen bir enstrüman. Aksiyon ve inşaat makinesi alımlarında yüzdelik 18 adına yüzdelik 1 KDV avantajı bu noktada leasing yöntemini gururlu kılıyor. Antrparantez, yurtdışı kaynaklı akla yatkın finansman maliyetleri nedeniyle isticar işlemleri yurtdışı yerleşik şirketler üzerinden dahi yapılabiliyor.”

UMUMI bütçeye tabi kamu yatırımları, finansal kiralama yoluyla yapılabilecek. Hükümet, 2016-2018 dönemi Envestisman Programı’nda mali kiralamaya (leasing) düz vererek, kamu yatırımlarında finansal kiralamanın önünü açtı. Leasingciler ise, finansal kiralamanın amme yatırımlarında kullanılmasında, 2004 yılından beri mevzuat açısından engel görülmemesine bedel mali isticar konusunun resmi makamlar yoluyla haddinden fazla bilinmediğini söyledi.

İHALELERDE KULLANILACAK

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Kürsü Hile Müesses Başkanı ve Hareket Leasing Umumi Müdürü Hasan K. Bolat, genel bütçeye bağımlı amme yatırımlarının finansmanının finansal isticar ile yapılmasının Kamu Mali Yönetimi ve Taharri Kanunu ile düzenlendiğini söyledi. Yıllık Programlarda de mali kiralamaya kesim ayrıldığını belirten, Hasan Bolat, şunları söyledi:
“Amme Eksiltme Kanunu’nda bile leasing yer alıyor. Kanun kapsamındaki idarelerin finansal kiralama suretiyle yapacakları mülk alımlarında uygulanacak esas ve usullerin kurum vasıtasıyla belirleneceği yazıyor. Bu de amme yatırımları ile ilgili ihalelerde, alımlarda mali isticar yönteminin dahi kullanılabileceği anlamına geliyor.”

KDV AVANTAJI ÖNEMLİ

Garanti Leasing Umumi Müdürü Ünal Gökmen, belediyelerin alımlarında da leasingin ayrımsız finansman alternatifi yerine değerlendirileceğini belirterek, “Gayrı faydalarının yanı sıra leasingin operasyonel kolaylıkları üstünlük sağlayacaktır. Leasingde bilindiği gibi satın alma, dış alım, sigorta üzere parçalanmamış operasyonel işlemleri, mali kiralama şirketleri takip ediyor ve sonuçlandırıyor. Yani dünyanın gelişigüzel yerinden satın alınacak olan ekipman ile ilişik tamlık işlemler mali isticar şirketlerinin profesyonel ekipleri ile yapılıyor, alınan ekipman kullanıma hazır halde konfirmasyon ediliyor. Bu açıdan kamu yatırımlarında dahi leasingin değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Deniz Leasing Umumi Müdürü Yiğit Günaydın, leasingin kamu yatırımlarında kullanılması hususunda kanuni adına aynı sorun olmamakla gelişigüzel talebin beş altı olduğunu belirterek, “Kanuni altyapı var. Ancak belediyeler, akarsu ve süt birlikleri kabil kamu kuruluşları dışında genel bütçe kapsamına giren kurumlardan dilek gelmiyor” dedi.

YASAL AÇIDAN SORUN YOK

HASAN K. Bolat, leasingin, kamu yatırımlarında kullanılması üzere zaruri yasalı altyapının olduğunu belirterek, şunları söyledi. “Fakat belediyeler, su ve benzin birlikleri kabil kamu kuruluşları dışında umumi bütçe kapsamına giren; örneğin, Cumhurbaşkanlığı, Başvekillik, bakanlıklar, DSİ, Köy İşleri kadar kurumlardan dilek gelmiyor. Bu konuda Hazine Müsteşarlığı nezdinde görüşmelerimiz oluyor. Leasing talebinin gelmemesinin nedenlerini araştırıyoruz.”

AĞIRLIK IŞ MAKİNELERİNDE

ÜNAL Gökmen, amme yatırımlarının ağırlıklı iş makinesi alımı şeklinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Burada alımlar DSİ, Karayolları üzere kuruluşlarda zat bütçeleri üzerinden olabileceği kabil, DMO üzerinden bile olabiliyor. Finansmanda şehremaneti ve belediye iştiraklerinde leasing kullanımının henüz fazla olabileceğini düşünüyoruz. Bunun beraberinde kamudaki nazik enfrastrüktür projelerinde, amme-özel sektör ortaklığı modellerinde geçer araba ve ekipmanlar leasing aracılığıyla finanse edilebiliyor.”

BELEDİYELERDEN KÂM ÇOK

KAHRAMAN Bonjur, özellikle enfrastrüktür yatırımları için iş ve inşaat makineleri alanında belediyelerden istek geldiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Bu anlamda leasing tercih edilen bire bir çalgı. Hareket ve inşaat makinesi alımlarında yüzde 18 hesabına yüzdelik 1 KDV avantajı bu noktada leasing yöntemini çekici kılıyor. Antrparantez, yurtdışı kaynaklı akıllıca finansman maliyetleri dolayısıyla isticar işlemleri yurtdışı beledi şirketler üzerinden birlikte yapılabiliyor.”



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç