SON DAKİKA

Tek faiz yeter!


Ekonomi 27 Ocak 2017 - Cuma, Saat: 04:50
Haber 850 kere okundu.



Tek faiz yeter!
Tek faiz yeter!

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, faiz oranları üzerine görüşünün tıpkısı olduğunu ve öteden beri söylediğini dile getirerek “Faizi çoğaltmak, arık dahi enflasyonu birlikte menfi istikamette etkiler. Üste ben alelhusus faizde, ayak tabanı tavan meselesinin üstelik kaldırılmasını, vakit kaybetmeden siyaset faizinin kalmasını savunan birisiyim” diye konuştu. 3 ülkeyi kapsayan Afrika ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Form Bankası’nın salı haset aldığı nema kararını değerlendirdi. Faizle işsizliğin azaltılamayacağına dikkat çekici Erdoğan, “ Ne? Zira girişimci envestisman yapamayacaktır. Bankalar kalkıp bile, faizler yükseldi diye niteleyerek girişimciye güven mi verecek? Yararlı. Girişimci, girişimci, faziletli faizle elhak kalkıp yatırım yapamaz ki; yatırımını artıramaz, sıfırdan kullanılmamış bire bir yatırıma da giremez” dedi.

DOMATES, BİBER HİKÂYE

Erdoğan, faizle enflasyonun makul mütenasip olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: “Ürem sebeptir, pahalılık neticedir. Apayrı yerlerde öz aramayın; namevcut domates namevcut biber, hepsi hikâye. Bu işin asıl sebebi faizdir. Seviye baskısından boşanmak üzere yerli paraya terhis etmek şarttır. Bakın Rusya ile bu konuda anlaştık, Çin keza, İran kezalik anca. Şu anda bunlar buna elhak geçecekler. Avrupa’daki ülkelerde birlikte evcil paraya mürur şeyi başladı. İngiltere’nin bu noktaya gelmesi zaten bundandır. Tığ Rusya ile ilişkilerde yerel paraya girer da bunu yaparsak, seviye baskısından parayı kurtarmış olacağız. İran ile anca, Çin ile öyle.”

ALTIN BELİRLEYİCİ

Çin ve Rusya’nın dünya ekonomisinde işlek tıpkı yere eş olduğunu vurgulayan Erdoğan, yerel parayla ticaretin bayağı olmadığını ancak rastgele kutlu doğumun birlikte sancılı olacağını vurguladı. Erdoğan, Rusya ve Çin’in ‘Benim paramı ne diğeri belirlesin? Kendi paramı kendim belirlemeliyim’ dediğini aktararak şöyle konuştu: “Bana göre birlikte zer, aslında bu aha bildirme belirleyici unsurdur. Hatırlarsanız ilk zamanlarda ben yastıkaltı değerli ve TL dedim. Bana tıpkı arkadaşım geldi, ‘Bu, akan açığımızı artırır’ dedi. Neden? Tığ haricen kızıl alıyormuşuz üstelik o yüzden artırırmış. Bana bunu diyen arkadaşın kavrayamadığı husus şu: Altını alsan da o ayrımsız değer namına sende kalıyor; sen o gelen altını benzeri yerlerde kıymetlendirme için gitmiyorsun, kamu bilakis döviz vs beni bu sarmaldan kurtarsın diyorsun. Zımnında Rusya, Çin vb. ülkelerin düzey baskısından kurtulmak için tıpkısı tılsım arayışında olmaları son etap alışılagelen.”

 

MADAGASKAR’ÜSTELIK KENTSEL TRANSFORMASYON

 

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, ziyareti sırasında Madagaskar Reisicumhur ile kentsel dönüşümü bile konuştuklarını belirterek, TOKİ’nin Türkiye’dahi yaptıklarından kat sayı verip Madagaskar’da bile yapılabileceğini anlattığını dile getirdi.

3. TOPLANTI TÜRKİYE’DE

TÜRKİYE-Afrika Zirvesi’nin ilkinin 2008’da, ikincisini 2014’de Eşlek Esasen’sinde yapıldığını belirten Erdoğan, üçüncüsünün bile 2019’dahi Türkiye’da yapılacağını kaydetti. Erdoğan, “Gün Doğusu Afrika’da üç ülkeye yaptığımız bu üç ziyaret, anlaşmalar açısından bile artımlı oldu: Tanzanya’yla 10, Mozambik’le 6, Madagaskar’la 4 kavil imzaladık. Toplamda 20 anlaşmayı imzalamış olduk” dedi.

Tek faiz yeter

ALTIN IMF’Yİ ADALETLI YAPAR

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, yekpare sorunları sona ermek için dünyada bu işin tıpkı ortak değerini ulaşmak gerektiğini belirterek, şu anısını anlattı: “Benzeri G20 toplantısında, IMF’nin borçlandırma ve alacaklarına yönelik hangi gibi çalışmalar yapılabileceği tartışılıyordu. Baktım genelde tümce doları konuşuyor, nadir Euro diyen dahi vardı. Ben o toplantıda dedim kim, ‘Bana göre hangi dolar hangi de Euro! Eş IMF’in borçlandırmasını zer ile yapalım. Çünkü bunu altınla yaptığımız ant IMF adaletsizlik yapamaz, gelişigüzel ülkeye bile çalışmamış evet.’ Ama o çağ orada, bana vakit kaybetmeden Arjantin reisicumhur destek artık. O bile kalktı, ‘Peki, değerli olmalı. Dolarda üstelik Euro’dahi üstelik tığ sömürülüyoruz’ dedi.”

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, ürem oranları üstüne görüşünün tıpkısı olduğunu ve öteden beri söylediğini dile getirerek “Faizi tasarruf etmek, ark de enflasyonu üstelik aksi istikamette etkiler. Hassaten ben hele faizde, aya tavan meselesinin dahi kaldırılmasını, yemeden içmeden siyasa faizinin kalmasını savunan birisiyim” diye niteleyerek konuştu. 3 ülkeyi kapsayan Afrika ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Suret Bankası’nın salı günü aldığı repo kararını değerlendirdi. Faizle işsizliğin azaltılamayacağına ilgi çekici Erdoğan, “ Münasebet? Çünkü girişimci yatırım yapamayacaktır. Bankalar kalkıp da, faizler yükseldi diye niteleyerek girişimciye emniyet mi verecek? Yarayışlı. Girişimci, müteşebbis, efdal faizle elhak kalkıp yatırım yapamaz ki; yatırımını artıramaz, sıfırdan yeni tıpkısı yatırıma dahi giremez” dedi.

DOMATES, BİBER HİKÂYE

Erdoğan, faizle enflasyonun doğru oranlı olduğuna belen ederek, şöyle konuştu: “Faiz sebeptir, pahalılık neticedir. Bambaşka yerlerde molekül aramayın; bulunmayan domates bulunmayan biber, kâffesi anlatı. Bu işin asıl sebebi faizdir. Seviye baskısından ayrılmak için domestik paraya boşlamak şarttır. Bakın Rusya ile bu konuda anlaştık, Çin kezalik, İran keza anca. Şu anda bunlar buna elhak geçecekler. Avrupa’daki ülkelerde da domestik paraya geçme şeyi başladı. İngiltere’nin bu noktaya gelmesi doğrusu bundandır. Tığ Rusya ile ilişkilerde domestik paraya girer dahi bunu yaparsak, seviye baskısından parayı kurtarmış olacağız. İran ile anca, Çin ile anca.”

ALTIN BELİRLEYİCİ

Çin ve Rusya’nın dünya ekonomisinde hayat dolu ayrımsız yere eş olduğunu vurgulayan Erdoğan, yerel parayla ticaretin mahdut olmadığını fakat rastgele kutlu doğumun de sancılı olacağını vurguladı. Erdoğan, Rusya ve Çin’in ‘Benim paramı münasebet diğeri belirlesin? Zat paramı kendim belirlemeliyim’ dediğini aktararak şöyle konuştu: “Bana göre de zer, haddizatında bu işte bildirme belirleyici unsurdur. Hatırlarsanız önce zamanlarda ben yastıkaltı altın ve TL dedim. Bana tıpkısı arkadaşım geldi, ‘Bu, akan açığımızı artırır’ dedi. Illet? Tığ haricen zer alıyormuşuz birlikte o yüzden artırırmış. Bana bunu diyen arkadaşın kavrayamadığı madde şu: Altını alsan üstelik o bir ayar olarak sende kalıyor; sen o mevrut altını benzeri yerlerde istimara için gitmiyorsun, tüm tersine döviz vs beni bu sarmaldan kurtarsın diyorsun. Dolayısıyla Rusya, Çin vb. ülkelerin seviye baskısından boşanmak üzere benzeri çıkar yol arayışında olmaları son kademe alışılagelen.”

 

MADAGASKAR’DE KENTSEL INKILAP

 

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, ziyareti sırasında Madagaskar Cumhurbaşkanı ile kentsel dönüşümü da konuştuklarını belirterek, TOKİ’nin Türkiye’birlikte yaptıklarından örnek verip Madagaskar’birlikte dahi yapılabileceğini anlattığını dile getirdi.

3. TOPLANTI TÜRKİYE’DE

TÜRKİYE-Afrika Zirvesi’nin ilkinin 2008’üstelik, ikincisini 2014’bile Istiva Hattı Gene’sinde yapıldığını söyleyen Erdoğan, üçüncüsünün da 2019’da Türkiye’üstelik yapılacağını kaydetti. Erdoğan, “Şark Afrika’birlikte üç ülkeye yaptığımız bu üç musahabe, anlaşmalar açısından üstelik çoğalan oldu: Tanzanya’yla 10, Mozambik’le 6, Madagaskar’la 4 sözleşme imzaladık. Toplamda 20 anlaşmayı imzalamış olduk” dedi.

Tek faiz yeter

ALTIN IMF’Yİ ADIL YAPAR

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, cümle sorunları harcamak üzere dünyada bu işin ayrımsız kuma değerini ulaşmak gerektiğini belirterek, şu anısını anlattı: “Tıpkı G20 toplantısında, IMF’nin borçlandırma ve alacaklarına müteveccih ne gibi icraat yapılabileceği tartışılıyordu. Baktım genelde tümce doları konuşuyor, nadiren Euro diyen birlikte vardı. Ego o toplantıda dedim kim, ‘Bana göre hangi dolar hangi de Euro! Kadın IMF’in borçlandırmasını zer ile yapalım. Çünkü bunu altınla yaptığımız zaman IMF adaletsizlik yapamaz, gelişigüzel ülkeye da çalışmamış peki.’ Ama o çağ orada, bana çabucak Arjantin cumhur reisi bindi bundan sonra. O üstelik kalktı, ‘Tamam, değerli olmalı. Dolarda üstelik Euro’dahi da tığ sömürülüyoruz’ dedi.”



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç