SON DAKİKA

TESK Başkanı’ndan Türk lirası çağrısı


Ekonomi 27 Ocak 2017 - Cuma, Saat: 04:51
Haber 737 kere okundu.



TESK Başkanı’ndan Türk lirası çağrısı
TESK Başkanı’ndan Türk lirası çağrısı

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geliri döviz üzerinden olmayan cemi firmaların yabancı servet kredilerini Türk lirasına çevirmesi çağrısında bulundu.

Palandöken, bağlanmış açıklamasında, reel sektörün sıkıntılı dışından sağladığı döviz kredilerinin sabık yılın ekim kocaoğlan itibarıyla 96,3 bilyon dolar düzeyine çıktığını belirterek, “Buna rağmen aynı dönemde yurt içindeki bankalardan alınan döviz kredileri yüzdelik 160 oranında artarak 57,2 bilyon dolardan 149,1 milyar dolara çıkmıştır. Bu vecibe sınırlı bire bir plan çerçevesinde girişim girişim Türk lirasına çevrilmelidir. Böylelikle hem başlıca kesimin döviz borcu hem de döviz kurları üzerindeki sıklet azalmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İhracatçıların ve yabancı para cinsinden dirimlik elde edenlerin döviz bazında borçlanmasın alışılagelen olduğunu tamlayan Palandöken, bunun yanında Türk lirası ile tecim yapan firmaların döviz bazında cesaret kullanmasının ise beyhude olduğunu kaydetti.

Faiz oranları göz uğrunda bulundurularak döviz bazında borçlanmanın şişman risk taşıdığını ve sıska yükseltebileceğine işaret eden Palandöken, “Yabancı mülk ile tecim yapmayan, geliri döviz üzerinden sıfır kül firmaların kredileri Türk lirasına çevrilmeli. Ihracat özne ve döviz kazandıranların da kişi tercihlerine bırakılmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, geliri döviz üzerinden sıfır tam firmaların yabancı dünyalık kredilerini Türk lirasına çevirmesi çağrısında bulundu.

Palandöken, yazılı açıklamasında, sağlıklı sektörün mikro dışından sağladığı döviz kredilerinin güzeşte yılın teşrinievvel kocaoğlan bakımından 96,3 milyar dolar düzeyine çıktığını belirterek, “Buna karşın aynı dönemde yurt içindeki bankalardan alınan döviz kredileri yüzdelik 160 oranında artarak 57,2 bilyon dolardan 149,1 bilyon dolara çıkmıştır. Bu borç mukannen ayrımsız çekim çerçevesinde aşama hamle Türk lirasına çevrilmelidir. Sonunda hem sağlıklı kesimin döviz borcu hem üstelik döviz kurları üzerindeki etki azalmış olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İhracatçıların ve yabancı mülk cinsinden gelir elde edenlerin döviz bazında borçlanmasın alışılagelen olduğunu tamlayan Palandöken, bunun beraberinde Türk lirası ile ticaret özne firmaların döviz bazında yüreklilik kullanmasının ise manasız olduğunu kaydetti.

Faiz oranları göz uğrunda bulundurularak döviz bazında borçlanmanın nazik risk taşıdığını ve cılız yükseltebileceğine işaret eden Palandöken, “Yabancı mülk ile tecim yapmayan, geliri döviz üzerinden sıfır cemi firmaların kredileri Türk lirasına çevrilmeli. Dış Satım yapan ve döviz kazandıranların de kişi tercihlerine bırakılmalı.” değerlendirmesinde bulundu.



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç