SON DAKİKA

Yolsuzluk algısında 9 basamak düştük


Ekonomi 27 Ocak 2017 - Cuma, Saat: 04:52
Haber 693 kere okundu.



Yolsuzluk algısında 9 basamak düştük
Yolsuzluk algısında 9 basamak düştük

Arsıulusal Saydamlık Örgütü’nün 176 mutluluk amacıyla, 12 uluslararası kurumun yürüttüğü 13 araştırmanın bulgularına binaen hazırladığı 2016 Yöntemsizlik Alacak Endeksi; uzmanların, sivil topluluk örgütlerinin ve gelişim dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtıyor. Araştırı metodolojisine göre 0 fakül sunu faziletkâr yöntemsizlik algısına, 100 puan ise sunma bağan yolsuzluk algısına belen ediyor. Endekste, Danimarka ve Bakir Zelanda 90 puanla birinci sıradalar.

Örgüt, 1995 yılından beri seçkin sene Yöntemsizlik Algı Endeksi’ni açıklıyor. Yöntemsizlik Alacak Endeksi’nin serencam sıralarında 12 puanla Kuzey Kore, 11 puanla Cenup Sudan ve 10 puanla Somali bulunuyor. Sabık yıla göre puanları sunma çok düşen ülkeler arasında 10 puanlık düşüşle Tren öne çıkarken, onu 8 puanlık düşüşle Kuveyt ve Bahreyn ile 6 puanlık düşüş cıvıl cıvıl Suudi Arabistan ve Cenup Kıbrıs izledi.

DÜŞÜŞÜN NEDENİ

Arsıulusal Şeffaflık Örgütü, endekse ait açıklamasında Türkiye’nin neden 1 puanlık kaybına karşın 9 basamak rappadak geriye düştüğüne de duruluk getirdi. Açıklamaya göre, bunun iki esas nedeni var. Tertip yalnızca ilişkin ülkenin değil, ayrıksı ülkelerin performanslarına bakarak bile değişiyor. Alelhusus 25-40 benek bandındaki ülkelerin sıralamaları arasındaki geçişkenlik iri. Bu aralıktaki; Sao Tome ve Principe, Surinam, Tunus ve Sırbistan gibi ülkelerin Türkiye’nin önüne geçmesiyle sıralamadaki yerimiz değişti. Daha az hareketli olmakla birlikte ikinci bozukluk ise sıralamaya giren 8 kullanılmamış ülke.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Umumi Heyet Başkanı Oya Özarslan, sonucu şöyle değerlendirdi: “Türkiye’nin endeksteki düşüşünün nedenleri yerine yolsuzlukla uğraş alanında akıbet yıllarda tek evolüsyon yaşanmaması, millî ve uluslararası kurumların bu konudaki uyarılarının dikkate alınmaması, şeffaflıktan ve murahhas dümen anlayışından herhangi bir sabık devir daha bile uzaklaşılması ve kurumsal erozyon yaşanması sıralanabilir.”

Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında, akıbet sıradaki Bulgaristan ile benzeri puana topluluk. G20 ülkeleri beyninde 2014’te 10, 2015’te ise 12’nci sırada bulunan Türkiye, 2016 yılında üstelik 13. sıraya düştü. Türkiye, 19 ülkeden oluşan Gün Doğusu Avrupa ve Mutedil Asya liginde ise geçtiğimiz yıla bakarak tıpkı kademe düşerek Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan’ın ardından 4’üncü sıraya geriledi.

TÜRKİYE KİMLERİN ARASINDA?
69- Yunanistan 44
70- Bahreyn 43
70- Gana 43
72- Burkina Faso 42
72- Solomon Adaları 42
75- Bulgaristan 41
75- Kuveyt 41
75- Tunus 41
75- TÜRKİYE 41
79- Belarus 40
79- Brezilya 40
79- Çin 40
79- Hindistan 40
83- Arnavutluk 39

Arsıulusal Şeffaflık Örgütü’nün 176 mutluluk amacıyla, 12 arsıulusal kurumun yürüttüğü 13 araştırmanın bulgularına binaen hazırladığı 2016 Usulsüzlük Algı Endeksi; uzmanların, sivil sosyete örgütlerinin ve aksiyon dünyası temsilcilerinin kamu kesimindeki yolsuzluğa dair algılarını yansıtıyor. Araştırma metodolojisine bakarak 0 fakül sunu faziletkâr yolsuzluk algısına, 100 benek ise bildirme bağan yöntemsizlik algısına meni ediyor. Endekste, Danimarka ve Bakir Zelanda 90 puanla bir numara sıradalar.

Örgüt, 1995 yılından beri seçkin yıl Yöntemsizlik Alacak Endeksi’ni açıklıyor. Yöntemsizlik Alacak Endeksi’nin son sıralarında 12 puanla Yıldız Kore, 11 puanla Cenup Sudan ve 10 puanla Somali bulunuyor. Sabık yıla göre puanları yeryüzü çok düşen ülkeler arasında 10 puanlık düşüşle Katar öne çıkarken, onu 8 puanlık düşüşle Kuveyt ve Bahreyn ile 6 puanlık düşüş zihayat Suudi Arabistan ve Güney Kıbrıs izledi.

DÜŞÜŞÜN NEDENİ

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, endekse ait açıklamasında Türkiye’nin hastalık 1 puanlık kaybına rağmen 9 aşama aniden geriye düştüğüne bile aleniyet getirdi. Açıklamaya bakarak, bunun iki anne nedeni var. Tertip sadece ait ülkenin değil, diğer ülkelerin performanslarına bakarak bile değişiyor. Alelhusus 25-40 fakül bandındaki ülkelerin sıralamaları arasındaki geçişkenlik balaban. Bu aralıktaki; Sao Tome ve Principe, Surinam, Tunus ve Sırbistan kadar ülkelerin Türkiye’nin önüne geçmesiyle sıralamadaki yerimiz değişti. Elan birkaç enerjik olmakla gelişigüzel ikinci sebep ise sıralamaya giren 8 yıpranmamış mutluluk.

Arsıulusal Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, sonucu şöyle değerlendirdi: “Türkiye’nin endeksteki düşüşünün nedenleri namına yolsuzlukla uğraş alanında serencam yıllarda hiçbir gelişme yaşanmaması, millî ve arsıulusal kurumların bu konudaki uyarılarının dikkate alınmaması, şeffaflıktan ve murahhas yönetim anlayışından temas güzeşte çağ elan üstelik uzaklaşılması ve kurumsal erozyon yaşanması sıralanabilir.”

Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ile karşılaştırıldığında, son sıradaki Bulgaristan ile aynı puana ehil. G20 ülkeleri arasında 2014’te 10, 2015’te ise 12’nci tam kâin Türkiye, 2016 yılında birlikte 13. sıraya düştü. Türkiye, 19 ülkeden oluşan Şark Avrupa ve Itidalli Asya liginde ise geçtiğimiz yıla göre bire bir adım düşerek Gürcistan, Karadağ ve Sırbistan’ın arkası sıra 4’üncü sıraya geriledi.

TÜRKİYE KİMLERİN ARASINDA?
69- Yunanistan 44
70- Bahreyn 43
70- Gana 43
72- Burkina Faso 42
72- Solomon Adaları 42
75- Bulgaristan 41
75- Kuveyt 41
75- Tunus 41
75- TÜRKİYE 41
79- Belarus 40
79- Brezilya 40
79- Çin 40
79- Hindistan 40
83- Arnavutluk 39



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç