SON DAKİKA

Fikirci Bey: VESAYETİ İYİ BİLMEZDİK – Yeni Yazı


Gündem 28 Ocak 2017 - Cumartesi, Saat: 15:08
Haber 722 kere okundu.



Fikirci Bey: VESAYETİ İYİ BİLMEZDİK – Yeni Yazı
Fikirci Bey: VESAYETİ İYİ BİLMEZDİK – Yeni Yazı

VESAYETİ GANI BİLMEZDİK

Esas değişikliği halk oylaması sürecinin başladığını söyleyebiliriz.

Aşina, CHP 2002’den ahir seçkin nev seçim veya referandumu “genel seçme” havasına soktuğu, daha elhak AK Fırka’nin yaptığı temas şeyi ahiret yolculuğu kalım sorunu, diyet sorunu haline getirip çıkarılan her kalem yasayı AYM’ye götürdüğü üzere bu halk oylaması birlikte bire bir nevi umumi seçme havasında geçecek. Çünkü bibi “Mebus sistemi tartıştırmayız” noktasındalar.

Yahu tartışmalar bitti, değişikliler onaylandı, üste daha sağlam olsun diye deminden halkoyuna sunuluyor, bunlar hala “tartıştırmayız”dalar.

CHP bu referandumu dahi gene diyet sorunu ve ölüm kalım meselesi haline getirdiği amacıyla değişikliklerde ayrımsız dava varsa ve SELIM Parti’de veya tabanında gâh memnuniyetsizlikler varsa birlikte bunu aytışmak olmaz ayla geliyor. İnsanlar belirgin olarak CHP’ye yarayışlı demek için referanduma yararlı diyecek.

Bu, ölümüne sürdürdükleri “Düşman-Karşıt” laik-cihat yüzünden 13 yerli/genel seçim ve plebisit kaybettiler. Amma aha tekrar ayrımsız tavrı sürdürüyorlar.

Neydi? “”Delilik: Aynı şeyleri gine yeniden yapıp ayrımlı sonuçlar beklemek.” miydi?

Bir Tane argümanları “olur” diyenlerin değişikliklerin ne olduğunu bilmedikleri. Ha, sorsanız yararlı diyenler biliyorlar mı? Tabi ki hayır.

Gerçekte süratle müstacelen tek ülkede umum anayasayı “bilmeden” bilmez. Amma şurası bilir, özgürlükler filhakika vazgeçilemez ve devredilemez haklardır, bunların anayasada tek bir tane meydan alması gerekmez, yemeden içmeden biraz ayrıklı duruma değinilir, bunun dışında temas madde serbesttir. İki asırdan çok süredir geçerli MEMLUK anayasası hep 7 madde ve umum yazısı ile 4-5 sayfadır. Temel’nın 1. maddesi Yasama’yı (Kongre, Senato), 2. maddesi Yürütme’yi (Başbuğ), 3. maddesi Hız’yı (Yetişkin Duruşma), 4. maddesi eyaletleri düzenler. Son üç maddede ise Esas değişikliği usulleri, anlaşmalar ve yasalarla yürürlülük hükümleri saha alır. Bu kadar. İngiltere’da kanunuesasi dahi yoktur.

CHP’nin benzeri eksantrik kaygısı birlikte HDP’nin faydalı cephesinde vadi almasının CHP’ye desteği azaltması.

E, hani birlikte gür sallıyordunuz? Ne oldu? Bitti mi geçim?

HDP kampanya yapmazsa daha çok “müfit” çıkarmış. Bunu ayrımsız mihman, bir kanalda söyleyince, aynı arkadaşım elan enteresan aynı yorum yaptı: “Haddizatında CHP de kampanya yapmasa çıktı ‘yararlı’ kazanç”.

Olur, zira insanlar on paralık olmazsa CHP’ye olan antipatilerini ve HDP’ye olan nefretlerini benzeri an unutup tebeddülat üzerine yoğunlaşabilir ve belki da yararlı diyebilirler.

Amma ne cins? Bütün arkasına saklandıkları o çatık kaş, kalpaklı Atatürk posterlerinin üzerine “Yararlı”lar “capslenip” twitter ve facebook’ta dolaştırılmaya başlandı bile.

Evet, el bu maskenin arkasını görmüyor mu? Aklına yegâne tümen dönemi, seçtikleri başbakanların darbelerle devrilmesi, asılması gelmiyor mu sanıyorlar? Yani hiç kampanya yapmasalar ihtimal elan aktif olurlar.

Küçük bu laik-cihat sürdüğü sürece muhalefetin gelişigüzel konuda seçme seçimi kazanması olabilir değil.

Biraz maddelere giren muhalifler bile (ki CHP’li değiller) “ama şöyle peki birlikte böyle olursa, hangi yapılacağı namevcut” farazileri içindeler. Sistemin kendi dinamiklerini göz ardı ederek akıl dışı olasılıklar üretip “amma aha o devir ne yapılacağı galiba değil” argümanındalar. Fanteziye hat bulunmayan. Amma temsil anayasada “Cumhurbaşkanı aynı dönüş delilik getirip birinin kafasına esas fırlatırsa hangi tamam?”un cevabı birlikte bulunmayan. Öncekinde dahi yoktu, bunda üstelik bulunmayan.

Önümüzdeki iki kamer içerisinde sistem yeterince bu konuya maruz kalacak. Onun üzere esas maddeleri üstüne aynı şeylerle burada saha doldurmayı düşünmüyorum.

Umumi yerine ego hastalık “OLUR” diyeceğimi açıklayayım. Biricik parçalanmamış ile “yürütme güçlendirilip bağımsızlaştırıldığı üzere” olur diyeceğim.

Bu ülkede yürütmeye (yani hükümete, yani bizim seçtiklerimizden oluşan icra heyetine, hareket yapacak kişilere) hep çelme takıldı. Gerek CHP’yi, lazım eksantrik partiyi seçmiş olalım, hükümetlerin iş yapmasına müsaade verilmedi. Dikkat edin, birkaç istikrarlı (yani tıpkı partinin arka arkaya iktidara geldiği) dönemlerde kâh atılımlar, yatırımlar, projeler gerçekleştirilmiştir. Kavrayışsız kalan siyasal hayatımız, bizim seçtiklerimizi devirmek için rastgele çeşit adiliği eden askeri ve sivil bürokrasinin kumpaslarına yıprak düşmekle geçmiştir. Gazete kupürleri kanıt gösterilip partilerimiz kapatılmış, bir hükümet kurabilmek amacıyla motellerde milletvekilleri satın münfail, kamuda istihdam, siyasilerin seçme emellerine göre ayarlanmış, liyakate güçsüz atamalarla fehamet saf dışı arkaç getirilmiştir.

Deminden güçler ayrımına akla yatkın kendisine, işinin uzmanı olduğunu kanıtlamış kişiler bakanlık görevine getirilecekler ve bunlar kimseye eyvallah etmeden görevlerini yapacaklardır.

Özetle, 90 senedir perdenin arkasında birincil erk olan vesayetin ömrü sona ermiştir. Yürütmeye hile ihdas olanakları ellerinden alınmıştır. Işte divan kürsüsünün devrilmesinin, insanların ısırılıp, burunlarının kırılmasının nedeni de bu son can çekişmelerdir.

Vesayeti gani bilmezdik, hakkımızı de helal etmiyoruz.

 

Twitter: @kalemciler



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç