SON DAKİKA

Spor yaparken sakatlanmayın!


Sağlık 28 Ocak 2017 - Cumartesi, Saat: 20:45
Haber 699 kere okundu.



Spor yaparken sakatlanmayın!
Spor yaparken sakatlanmayın!

Spor yaparken en kalın meydana gelen yaralanmalar;
Profesyonel sporcularda söz gelişi basketbol, uçan top ve ayak topu oynayanlarda en yoğun mısra müteveccih yaralanmalar meydana geliyor. Erkeklerde halı meydan maçları haddinden fazla vâsi, zımnında menisküs ve mugayir bağlam yırtıkları çokça sık görülüyor. Dizin bükülmesine, şapadanak travmaya kapalı namına uymaz bent yırtıkları oluşuyor. Yüzmede çok kesif yaralanma görülmüyor, bundan sonra çiğin kaslarına yönelik zorlanmalar oluyor. Uçan Top ve basket oynayanlarda ise üzeri ve omuz bölgesinde problemler oluşuyor. Çiğin bölgesinde ufak adale yırtılmaları görülebiliyor.

Spor yaparken meydana mevrut yaralanmalar için uygulanacak tedaviler:
Yaralanma meydana geldiği anda öncelikle buz uygulaması yapılmalı. Bölgeyi istirahate alıp atel veya alçı ile saptamak gerekiyor. Evvel yapılacak husus bölgeye ağırlık uygulayıp şişi ıskat etmek.

Önce engelleme çokça majör
Ilk anda buz uygulaması düzenlemek ve süratle tıpkı hastaneye başvurmak gerekiyor. Eğer söz konusu olan nazik bir kırıksa saptamak lazım. Zaten şayet rahatsız o bölgeyi oynatamıyor ve balaban bire bir dert çekiyorsa fay var anlamına geliyor. Geçmiş aynı film çekiliyor ve sonuca bakarak bir otama uygulanıyor. Ama başlıca tedaviyi buz, dinlenme, ağrı kesici ve bölgeyi sıkıştırıp atel almak önemlidir.

Birer dönüş arayla spor yapın
Dünyanın değme yerinde önerilen, sportif aktivitelerini haftada 3 öğün gelmek için 30-40 dakika yapmaktır. Uzmanlar alelhusus ciddiyet, yüzme, koşuk, futbol kabil spor aktivitelerinden geçmiş muhakkak 10 zaman ısınmayı öneriyor. Reviş üzere de genişlik ülkü formül; 10 dakika istinas, 20 dakika tempolu volta, 10 an soğuma şeklinde olmalı. 10 an ısınma sırasında vücut ısınıyor, mafsal bağlarında elastikiyet artıyor, kas gücünü arama edebilirsiniz. Genişlik uygun olan, sporu ayrımsız çevrim arayla ayırmak. Zira kaslarımızı zorladığımızda devrisi aktarılma dinlendirmezsek adale büyümez, güçlenmez, yük sorunu oluşur ve bu da sakatlanmalara misil açkı. Halı kayran maçı yapanlar de haftada bire bir periyot yapmalılar. Fakat dolgunca kondisyonlu olanlar haftada iki kez yapabilir. Spor bir dönme arayla yapılırsa vücut dinlenir, toparlanır. Kaslar dahi gevşemiş ve dinlenmiş olduğundan tıpkı ahir yüklenmeye amade olur.

Hamur: http://www.medicana.com.tr/formlar/2014/haziran/spor-sakatlanmalari.aspx



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç