SON DAKİKA

Stresten kilo alıyoruz!


Sağlık 2 Şubat 2017 - Perşembe, Saat: 15:37
Haber 996 kere okundu.



Stresten kilo alıyoruz!
Stresten kilo alıyoruz!

Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman “Neden Şişmanlıyoruz?” sorusuna 5 ayrı faktör sıralıyor. Bunlar; stres-psikolojik faktörler, yaşam şekli, genetik-hormonal-metabolik faktörler, uyku düzeni ve yaş olarak karşımıza çıkıyor. Salman, “Kilomuzdaki artışın en önemli nedenlerinden birisi stres. Yaşam şeklimizdeki pek çok diğer faktörler de farkında olmadan yıllar boyunca kilomuza kattığımız kiloların sinsi aktörü aslında.” diyor.

Yaş ve genetik önemli!

Erişkin yaşlarda kilo almaya veya şişmanlığa neden olan başlıca faktörlerin hareketsizlik ve aşırı beslenme olduğunu aktaran Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, “Bunun dışında yaşın ilerlemesiyle de kilo almaya başlarız. Kadınlar için kilo alımının en fazla olduğu dönemler gebelik, emzirme ve menopoz dönemleridir. Kadınlarda doğum sayısı arttıkça kiloların da arttığı gözlenir. Anne ve babamızdan aldığımız genetik yük de vücut yapısı, metabolizma ve kilo alımının önemli bir nedenidir. Anne ve babanın şişman olması veya şeker hastası bir anneden doğmak da kilo alma açısından risk anlamına gelir. Yetersiz uyku, kilo almanın en önemli sebeplerinden bir diğeridir. Araştırmalar, insanoğlunun 20 yaşının ortasına kadar her ay 300 gram aldığını gösteriyor. Yaşlandıkça da kas hücrelerinden kaybediyoruz. Ancak bu kas hücreleri önemli çünkü tek başlarına bile kalori yakmak için onlara ihtiyacımız var. 25-30 yaşlarında kilo daha da çok artıyor. Bu 40 yaşına kadar böyle gidiyor. Menopoz döneminde östrojen hormonu azalmasıyla birlikte metabolizma hızında oluşan yavaşlamaya bağlı kilo alımına yatkınlık oluşuyor. Bu yüzden yaşlandıkça kas egzersizlerine önem vermeli ve beslenmemizi kontrol altında tutmalıyız. Ayrıca protein tüketimini de artırmalıyız çünkü kas gücünü artırmak için proteine ihtiyacınız var” diye konuşuyor.

Mucizevi diyet diye bir şey yok!

Uzman Diyetisyen Banu Topalakçı Salman, dengesiz ve düzensiz beslenme alışkanlığı ve fiziksel aktivite eksikliğini ise kilo artışıyla doğrudan ilişkilendiriyor. En önemli şişmanlama faktörlerinden biri ise stres!



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç