SON DAKİKA

EBRD ve paydaşları kadın girişimciler için konferans düzenledi


Ekonomi 20 Mart 2017 - Pazartesi, Saat: 22:14
Haber 1088 kere okundu.



EBRD ve paydaşları kadın girişimciler için konferans düzenledi
EBRD ve paydaşları kadın girişimciler için konferans düzenledi
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve paydaşları, Avrupa Birliği (AB), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İŞKUR, Türkiye’de kadın girişimciliği alanında yaşanan zorluklar ve fırsatlar konusunda tartışmak üzere, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’da bir konferans düzenledi.

Yarım gün süren konferans; Türkiye’de kadın girişimciliği alanında faaliyet gösteren kamu kurumlarını, siyaset dünyasının temsilcilerini, finans ve bankacılık sektörünün önemli aktörlerini, iş dünyası ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini biraraya getirdi.

Konferansta ayrıca; Avrupa Birliği, EBRD ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı’nın şu ana kadarki sonuçları da değerlendirildi.

12 bin kadın 6 yüz milyon değerinde kredi kullandı

Program kapsamında 2014 yılından bu yana yaklaşık 12 bin kadın işletmesi, katılımcı yerel bankalar olan Garanti Bankası, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası (TEB), Türkiye İş Bankası ve Vakıfbank’tan yaklaşık 600 milyon TL tutarında kredi kullandı. Bunun yanı sıra 5 bin 500’ü aşkın kadın girişimci ve yönetici, nitelikli yerel danışmanlardan danışmanlık desteği, uluslar arası sektör uzmanlığı, seminer ve gelişim atölyeleri, iş ağı kurma aktiviteleri ve mentorluk hizmetlerinden faydalandı.

Konferansın açılışında konuşan EBRD Türkiye Yönetici Direktörü Jean-Patrick Marquet; “Bu program; uluslararası kurumlar ile yerel yönetimlerin güçlerini birleştirerek, birlikte toplum ve ekonomi yararına çalışabileceklerinin harika bir örneğidir. Kadın girişimcileri desteklemek EBRD’nin en çok dikkat gösterdiği kapsayıcılık gündeminin önemli bir parçasıdır. Deneyimlerimiz ve araştırmalarımız, yalnızca kapsayıcı ekonomilerin başarılı ekonomiler olduğunu göstermektedir.” dedi.

‘AB, Türkiye’deki kadını destekleyen kurumları desteklemeye devam edecek’

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı, Müsteşar François Begeot ise, “Uluslararası Kadınlar Günü’nü bu önemli Kadın Girişimciliğinde Sürdürülebilir Büyüme etkinliği aracılığıyla kutluyor olmaktan onur duyuyoruz. Kadınların güçlendiği bir ortamda kadın işletmeler çok daha büyüyecek ve gelişecektir. Kadın ve erkek arasındaki ücret farkı, iş piyasasındaki ayrım, cinsiyet temelli şiddet dahil olmak üzere eşitsizliklerin her türlü hali ile hep birlikte mücadele etmeliyiz. Avrupa Birliği, Türkiye’de kadın istihdamı ve çalışma hayatına katılımı konusunda çaba gösteren demokratik kurumları, özel sektörü ve sivil toplumu desteklemeye devam edecektir” diye konuştu.

‘ Kadınların desteğe ihtiyacı yok; engeller kaldırılsın yeter’

İşkur Genel Müdür Yardımcısı Cafer Uzunkaya, “Kadına dair ne yapsak azdır” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “Kadınların iş gücü piyasasında sıradan bir aktör değil, iş gücü piyasasının gerçek aktörü ve yöneticisi olmasını önemsiyor ve bunu benimsiyoruz. Kadınımızın ekstra bir desteğe ihtiyaç yoktur. Engellerin kaldırılması yeterlidir. Yeter ki kadınlarımız istismar etmekten, aşağılanmaktan kurtulsunlar yeter ki hakları kendilerine verilsin. Devletimiz hükümetimiz ve bakanlığımız ve tüm duyarlı kesimlerin katkılarıyla daha düne kadar yüzde 20’lerde olan kadınların işgücü piyasasına girme iradesi bugün yüzde 33’leri bulmuştur.”

Konferansta üst düzey katılımcıların yer aldığı; Türkiye’de kadın girişimciliğinin desteklenmesi, kadın işletmelerinin güçlendirilmesine yönelik devlet kurumları ve sivil toplum örgütlerinin çalışmaları arasında yaratılabilecek sinerji ve bu konuda çalışan uluslararası donör programlarının başarısının anahtarı, kadın işletmelerinin sürdürülebilir şekilde büyümesinde danışmanlık ve mentorluk hizmetlerinin rolü ve bankaların kadınların iş hayatındaki gelişimine katkısı gibi konular uzerine iki panel düzenlendi.

 Yatırımların neredeyse tamamı özel sektöre

Türkiye, 2016 yılında yapılan 1.9 milyar euro tutarındakı yatırımla EBRD’nin faaliyetlerini yürüttüğü ülkeler arasında en üst sırada yer almaktadır. Banka bugüne kadar Türkiye’ye, farklı sektörlerden yaklaşık 220 proje aracılığı ile, 9 milyar euro tutarında yatırım yapmıştır. Bu girişimler için diğer finansman kanallarından yaklaşık 20 milyar euro daha yatırım yapılmasını sağlamıştır. EBRD’nin Türkiye’deki yatırımlarının yüzde 98’i özel sektör odaklı oldu

EBRD 2014 yılından bu yana, “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı” aracılığı ile kadınların Türk ekonomisindeki rollerini artırmak ve güçlendirmek üzerine çalışmalar yürütmekte.

öne çıkanlar

13 yaşında müebbet hapis cezası aldı! Nedeni ise…

Ünlü çift tek celsede boşandı

Memur rüşvet alırken görüntülendi! İşte o anlar





Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç