SON DAKİKA

Mide küçültme ameliyatı ile ilgili her şey


Sağlık 21 Mart 2017 - Salı, Saat: 04:29
Haber 1281 kere okundu.



Mide küçültme ameliyatı ile ilgili her şey
Mide küçültme ameliyatı ile ilgili her şey

Cerrahi seçenek obezite tedavisinde en son seçenektir. Muhakkak diyet, egzersiz ve diğer tıbbi yaklaşımlar denendikten sonra başarılı olunmadığı kesinleştiği takdirde düşünülmelidir.

Her tedavide olması gerektiği gibi, obezitenin cerrahi tedavisinde de hastalarda bir kısım ön şart ve kriterler aranması gerekli. Her hastaya mide küçültme ameliyatı yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Obezite ve Metabolik Cerrah Prof. Dr. Halil Coşkun, ameliyat kriterleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

En az üç yıl devam eden obezite şikayeti bulunmalı

Öncelikle kişinin en az 3 yıldır devam eden obezite şikayetinin bulunması, vücut kitle indekslerinin 40 kg/m2’nin üzerinde olması ya da 35-40 kg/m2 arasında olup eşlik eden hastalıkların bulunması (hipertansiyon, tip2 diyabet, uyku apne send, artrit, vb.), kronik alkol ve ilaç bağımlılığının bulunmaması ve kişinin kabul edilebilir ameliyat riski sınırları içinde olması cerrahi tedavideki en önemli aday hasta kriterleri olarak sayılabilir.

Ameliyatta yaş sınırı

Cerrahi tedavi için genel yaş sınırı 18-65 olarak kabul edilse de bazı seçilmiş vakalarda bu yaş sınırı 18 yaş altı ve 65 yaş üstü olarak da alınabilir. Bu noktada en önemli kriterlerden biri kabul edilebilir anestezi riski ve ameliyat sonrası hasta uyumunun gösterilebilecek durumda olmasıdır.

Mide küçültme (tüp mide) ameliyatında midenin yaklaşık yüzde 80-85’i dikey olarak çıkartılarak 150-200 ml arasındaki hacime sahip bir mide tüpü oluşturulur. Uygulamada kilo kaybını sağlayan 2 etken bulunmaktadır: Birincisi mide hacminin küçültülmesine bağlı kilo kaybıdır. İkincisi ise endokrin etki olarak tanımladığımız; çıkartılan mide bölümünden salgılanan ve açlık hormonu olarak tanımlanan Ghrelin hormon seviyesinde düşme sonucu tokluk hissi oluşumudur.

Ameliyat nasıl gerçekleştirilir

Tüp mide (mide küçültme) ameliyatı günümüzde laparoskopik ve robotik yöntemler kullanılarak uygulanmaktadır. Bu yöntemde karın içerisine CO2 gazı verilerek şişirilmekte ve sonrasında 4-5 ayrı noktadan 1 santimlik küçük kesiler yapılıp özel aletler ile giriş yapılarak ameliyat gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem ile vücutta kesi izi oldukça küçük, ameliyat sonrası ağrı çok az ve hastaların iyileşme süreleri daha hızlı olmaktadır. Dolayısı ile hastalarımız işlerine ve günlük hayat rutinlerine çok kısa sürede dönebilmektedirler.

Fazla kiloların yüzde 65-75’i kaybedilir

Tüp mide uygulanan hastaların, 1-2 yıllık dönemde fazla kilolarının yüzde 65-75’ini kaybetmeleri mümkündür. Uyumlu hastalarda bu kilo kaybı oranı daha da yükselebilmektedir.

İyileşmek için yıllarca beklemek gerekmez. İyileşme süreci, kararlılık ve yardıma ihtiyaç olduğunun farkında olmakla başlar.



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç