SON DAKİKA

Tiklerinizden cerrahi yöntemlerle kurtulabilirsiniz


Sağlık 21 Mart 2017 - Salı, Saat: 01:25
Haber 1273 kere okundu.



Tiklerinizden cerrahi yöntemlerle kurtulabilirsiniz
Tiklerinizden cerrahi yöntemlerle kurtulabilirsiniz

Hem kadın hem de erkekleri etkiler ama yine de orta yaşlı kadınlarda ve özellikle Asyalılar’da daha sık görülür. Toplumda görülme sıklığı 10 binde 1 kadar.

Hemifasiyal Spazm olarak isimlendirilen tikler hayatı tehdit etmez ancak son derece rahatsız edicidir. Hastalarda ilk önce göz kapağının kasılmasıyla başlar ve istemsiz göz kırpmayla kendini gösterir. Hastalık ilerledikçe kasılmaya yüzün alt yarısı da eşlik eder ve ağız, kasılma ile beraber o tarafa kayar.

Ufuk Üniversitesi’nden Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ersin Erdoğan, tiklerinden kurtulmak isteyenlere cerrahi yöntemleri tavsiye ediyor.

Prof. Dr. Ersin Erdoğan, uykuda bile devam eden bu rahatsızlığın çözümü ile ilgili bilgiler verdi…

Ameliyat tecrübeli ekipler tarafından yapılmalı

“Kalıcı tedavi yöntemi mikrovasküler dekompresyon ameliyatıdır. Bu ameliyatı trigeminal nevralji için sık uyguluyorum. Ameliyatta sinire temas eden damar ayrılmakta ve araya teflon yastık konulmaktadır. Etkisi genellikle hemen başlamaktadır.

Cerrahide amaçlanan, beyin sapında fasiyal sinire temas eden damarı bulup onun temasını engelleyip spazmı yapan sebebi ortadan kaldırmaktır. Mikrovasküler dekompresyon en üst düzey beyin cerrahi prosedürlerinden biri olup bu konuda tecrübeli ekipler tarafından yapılmalıdır.

Ameliyat sonrası hastalar hayatlarına ilaçsız devam eder

Cerrahi genel anestezi altında yapılmaktadır. Kulak arkasına saçlı deri içine yapılan kulak sayvanından daha küçük kesi ile kafa derisi kesilir, 2-2,5 cm çapında kemikte açılan delik ile beyinciğin yanından yedinci sinirin beyin sapından çıktığı yere ulaşılır. Temas eden damar sinirden ayrılıp araya teflon yastık konularak ameliyata son verilir. Ameliyat mikroskop altında mikrocerrahi alet ve tetkikler kullanılarak yapıldığı için mikrovasküler dekompresyon adı verilmiştir. Bu ameliyat sonrasında hastaların büyük bir çoğunluğu hayatına spazmsız ve ilaçsız devam ederler.

Bazı hastalar ameliyat sonrasında yüzde hafif kuvvetsizlik hisseder ama genelde geçicidir. En ciddi komplikasyon işitme kaybıdır ve çok nadiren olabilir. Bu tür komplikasyonların olma olasılığı bu konuda tecrübeli hekimlerde oldukça nadir olup bu konu ile uğraşan ekiplerin seçilmesi önemlidir.”



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç