SON DAKİKA

BMGK ABD’nin Suriye operasyonu için acil toplandı


Gündem 7 Nisan 2017 - Cuma, Saat: 21:49
Haber 621 kere okundu.



BMGK ABD’nin Suriye operasyonu için acil toplandı
BMGK ABD’nin Suriye operasyonu için acil toplandı

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Haley, Konsey’de yaptığı konuşmada, Esed rejiminin 6 yıl boyunca yüzbinlerce kişiyi öldürdüğünü, milyonlarca kişinin yerinden edilmesine neden olduğunu, uluslararası hukuku ve BMGK kararlarını ihlal ettiğini söyledi.

ABD: ESED RUSYA’NIN DESTEĞİNİ ALACAĞINI BİLDİĞİ İÇİN SALDIRIYOR

BM raporlarının Suriye reijiminin kendi halkına karşı birçok kez kimyasal silah kullandığını ortaya koyduğunu hatırlatan Haley şöyle konuştu: “Esed’in Rusya’nın desteğinini alacağını ve sorumlu tutulmayacağını bildiği için kimyasal saldırılar düzenlemeye devam etti ama bu dün gece bu değişti. Kimyasal silahlar kullanıldığında ABD artık buna seyirci kalmayacak.  Ölümcül kimyasal silahların yayılmasını ve kullanılmasını önlemek, ABD’nin ulusal güvenliği için hayati önem taşıyor.”

BMGK ABD'nin Suriye operasyonu için acil toplandı

Artık yeter demenin ve harekete geçmenin zamanı geldiğini ifade eden Haley, “Dün gece çok ölçülü bir adım attık, daha fazlasını yapmaya hazırız ama umuyoruz gerek kalmaz.” diye konuştu.

FRANSA: ABD’NİN MÜDAHALESİ GEREKLİYDİ

Fransa’nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Francois Delattre ise “Esed’in bedeli ne olursa olsun kendisine karşı çıkanları yok etmeye çalıştığını” söyledi.

ABD’nin askeri müdahalesinin “meşru” olduğunu değerlendirmesinde bulunan Delattre, “Müdahale Esed’i caydırmak için gerekliydi.” dedi.

BMGK ABD'nin Suriye operasyonu için acil toplandı

İNGİLTERE: RUSYA CİDDİ BİR DERS ALDI; AŞAĞILANMA

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft ise Beşşar Esed’in İdlib’de “vahşetin tanımını” yeniden yapabileceğini gösterdiğini belirterek “İngiltere ABD’nin hava saldırısını destekliyor çünkü savaş suçlarının sonuçları olur.” ifadesini kullandı.

“Esed tüm zamanların en büyük savaş suçlusudur.” ifadesini kullanan Rycroft, ABD’nin hava saldırısının işlenen suçlarla orantılı olduğunu savundu.
Esed rejimine destek veren Rusya’yı da eleştiren Rycroft, “Rusya belki savaş suçlusunu desteklemenin sonuçları hakkında ciddi bir ders aldı: aşağılanma.” diye konuştu.

RUSYA’YA VAZGEÇME ÇAĞRISI

Rusya’nın “Esed’in hayal edebileceği her şeyi” verdiğini anlatan Rycroft, Esed’in de bunun karşılığında daha fazla savaş suçu işlediğini dile getirdi.
Rycroft, Rusya’yı “başarısız” olan stratejisinden vazgeçmeye de çağırarak Rusya’nın BMGK’daki her vetosunun Suriye halkının daha fazla acılar çekmesine neden olduğunu söyledi.

BOLİVYA’YA TEPKİ

Kendisinden önce söz alan Bolivya temsilcisini de ABD’nin operasyonuna Esed’in sivil katliamlarından daha fazla tepki gösterdiği eleştirisi getiren Rycroft, “BM Şartını bu kadar önemsiyorsanız uluslararası hukuku defalarca ihlal eden diktatörü niye koruyorsunuz?” diye sordu. Bolivya’nın BM Daimi Temsilcisi Sacha Sergio Llorentty Soliz konuşmasında ABD’nin operasyonunun uluslararası hukuk ve BM Şartı’nın ihlali olduğunu savunmuştu.

RUSYA: SALDIRININ BÖLGE HALKI İÇİN KORKUNÇ SONUÇLARI OLABİLİR

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Vladimir Safronkov da konuşmasında ABD’nin askeri operasyonunu “uluslararası hukukun açık ihlali ve saldırı” olarak nitelendirdi. “ABD’nin gayrı meşru eylemini kınıyoruz.” diyen Safronkov, “Bu eylemin bölgesel ve uluslararası istikrara yönelik ciddi sonuçları olabilir.” ifadesini kullandı.

ABD’nin kimyasal silah saldırısı konusunda “masumiyet karinesini” gözardı ettiğini de kaydeden Safronkov, “Kendi yolunuza gittiğinizde bunun bölge halkı için korkunç sonuçları olabilir.” diye konuştu.

BMGK ABD'nin Suriye operasyonu için acil toplandı

RUSYA: ABD TERÖRÜ GÜÇLENDİRİYOR

Safronkov ABD’nin saldırısının “terörizmi güçlendirdiğini” de savunarak “Tekrar tekrar söylüyorum: Suriye silahlı kuvvetleri ülkede terörizmle savaşan ana kuruluştur. Teröristlerle kim savaşacak? Bu yasa dışı silahlı gruplar mı?” diye sordu.

Saldırının “teröristlere moral verdiğini” de söyleyen Safronkov, bunun Cenevre’deki diplomatik sürece de zarar verdiğini iddia etti.

BMGK ABD'nin Suriye operasyonu için acil toplandı

BMGK ABD'nin Suriye operasyonu için acil toplandı



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç