SON DAKİKA

Tarihi mekanları yüzüklere işliyor


Gündem 16 Nisan 2017 - Pazar, Saat: 07:07
Haber 517 kere okundu.



Tarihi mekanları yüzüklere işliyor

Bursa’da düzenlenen bir organizasyonda eserlerini sergileyen 46 yaşındaki taş oyma ustası Küçükdemirel, insanın hayalleri arttıkça bir şeyler üretmeye başladığını söyledi.

Küçük yaşta taş oyma ustalarının yanında çıraklık eğitimi aldığını, onların yanında 9 yıl çalıştıktan sonra hayallerinin peşinden koştuğunu belirten Küçükdemirel, 1992’de atölye kurarak, çalışmalarını burada yürüttüğünü anlattı.

Hiçbir sanat dalının basit olmadığını vurgulayan Küçükdemirel, “Ustalarımızdan, duayenlerimizden işi öğrendik. Daha sonra kendi tekniklerimizi geliştirerek, uğraşa uğraşa taşın içine bir şeyler yerleştirmeyi başardık. Camiler, şadırvanlar, çeşitli figürler yapıyoruz. Sitrin taşı ve bazı yarı değerli taşları tersten oyarak, farklı bir çalışma ortaya çıkarıyoruz. Tamamen hayal gücümüzü kullanıyoruz. Kimseden görmedik.” dedi.

Ayasofya Camisi kubbesi figürünü yüzüğün taşına işlediğini anlatan Küçükdemirel, şöyle devam etti:

“Ayasofya’nın tamamını da nakşettik. Kabe, su üzerinde bir kuğu, çift lale, üç boyutlu gül, Ortaköy Camisi, Bursa’daki Yeşil Türbe gibi birçok figürün nakşedildiği yüzükler hazırladık. Örneğin Bursa’daki Ulu Cami, çok kubbeli olduğu için taş içinde kendini fazla göstermiyor. Seçimlerimizde bu gibi bilgiler de önemli oluyor. Önemli olan, eserin kaç günde ortaya çıktığından çok taşın kırılma olasılığıdır. Taş kırılırsa bu iş bir hafta sürer, tekrar başlarsın. Ters taş oyma mimarisi işini Türkiye’de pek yapan yok.”

Tarihi mekanları yüzüklere işliyor

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İÇİN ÖZEL YÜZÜK HAZIRLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a özel bir yüzük tasarladığına değinen Küçükdemirel, “Sayın Cumhurbaşkanımızın özel bir sloganı var. ‘Dünya beşten büyüktür’ diyor. Biz dünyayı tasarladık, üzerine bu sloganı yazdık ve ters mimari metoduyla yüzüğün içine nakşettik. Bu yüzüğü benim kendisine vermem önemli değil. Yoğun tempo içinde oradan oraya koşuyor. Bize ulaşan olursa kendilerine hediye etmek isterim.” diye konuştu.

Taşında üç boyutlu figürler bulunan yüzüklerin fiyatının 750 ile 3 bin lira arasında değiştiğini dile getiren Küçkdemirel, talep üzerine yaptığı özel işlemeli tasarımların daha yüksek fiyattan alıcı bulduğunu sözlerine ekledi.



Habere Yorum Gönder

Habere yorum yapın, sesinizi duyurun
* T.C. yasalarına aykırı, kin, nefret, hakaret, suç unsuru içeren yorumlar yayınlanmayacaktır!



BENZER HABERLER

SON YORUMLAR

TİKA’dan Türk-Macar ortak sanatına destek
YORUMMacarlar'da aslında Türklere çok benziyor. Ne de olsa bir zamanlar dünyanın en büyük devletiydik. - Olcay Orçun

Süleyman Demirel’in ablası hayatını kaybetti!
YORUMAllah rahmet eylesin. Her canlı bir gün ölümü tadacak... - Selçuk Uygur

AK Parti’nin referandum şarkısı: TABİİ Kİ EVET
YORUMEvet çıktı bakalım neler gelecek başımıza. Millet bilmeden evet'e bastı oyları. İnş hepimiz için hayırlısı olur. - Hüseyin Koçar

İlker Başbuğ oyunu kullandı
YORUMHaber değeri çok önemli. Oy kullanmasaydı ne olurdu acaba... - İlker Koçak

Güney Avrupa Ülkeleri Zirvesi başladı
YORUMBu zirvelerde neler oluyor acaba. Bir sonuç çıkıyor mu? - Rahşan Koç